Σε κάθε πόδι υπάρχουν 5 μετατάρσια οστά τα οποία συνδέουν τα οστά του ταρσού με τις φάλαγγες των δακτύλων. Η αρίθμηση τους ξεκινά από το μετατάρσιο στην έσω πλευρά του πέλματος, δηλαδή από το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού.
Τα πρόσθια τμήματα των μεταταρσίων οστών ονομάζονται και κεφαλές των μεταταρσίων. Αυτά δέχονται όλο το βάρος του σώματος κατά την όρθια στάση και την βάδιση. (φωτο By BodyParts3D)
Ορισμένες φορές κάποιο ή κάποια από αυτά υφίστανται την ονομαζόμενη «πτώση μεταταρσίων», δηλαδή η κεφαλή τους ακουμπά με μεγαλύτερη πίεση στη κάτω επιφάνεια του ποδιού.
Τα συμπτώματα της πτώσης μεταταρσίων είναι ο έντονος πόνος στην πρόσθια επιφάνεια του πέλματος, λίγο πίσω από τα δάκτυλα. Ο πόνος αυτός είναι η λεγόμενη μεταταρσαλγία (μετατάρσια + άλγος). Συνήθως ο πόνος χειροτερεύει όταν στεκόμαστε όρθιοι, περπατάμε ή τρέχουμε και, αντίθετα, βελτιώνεται βέβαια στην ανάπαυση.
Ταυτόχρονα, εξαιτίας της αυξημένης φόρτισης στη συγκεκριμένη περιοχή δημιουργούνται υπερκερατώσεις (τήλοι).
Η εναπόθεση κεράτινων στοιβάδων και η δημιουργία κάλων στο πέλμα αποτελεί έναν αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού στα σημεία στα οποία ασκούνται μεγάλες δυνάμεις και φορτίσεις.
Τα πέλματα για πτώση μεταταρσίων βοηθούν ιδιαίτερα στην ανακούφιση από τα επώδυνα συμπτώματα της πάθησης. Αυτό είναι εφικτό χάρη στη διαμόρφωση της μορφολογίας του πάτου με τρόπο ώστε τα μετατάρσια οστά να δέχονται όσο το δυνατόν μικρότερη φόρτιση.
Τα πέλματα για πτώση μεταταρσίωνν ειδικής κατασκευής έχουν τέτοια μορφολογία που βοηθά στη σωστή κατανομή των φορτίων που ασκούνται κατά τη βάδιση και την ορθοστάτιση. Έτσι, η περιοχή των μεταταρσίων αποφορτίζεται και ο έντονος πόνος σταδιακά υποχωρεί.
Τα πέλματα για πτώση μεταταρσίων μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα τα ευρύχωρα και αθλητικά υποδήματα.